donderdag 20 september 2012

"Het water zal kouder zijn"


En dan hoort  het dorp gisteren dat er iemand niet meer is. Als dan haar naam wordt uitgesproken voelt het alsof je in het diepe springt en spartelend boven komt.
Het water zal kouder dan anders zijn...

De badjuffrouw met haar norse bijna mannelijke stem. De badjuffrouw die ook mij jaren geleden met die befaamde  groene zwem haak boven water heeft gehouden toen mijn rugslag een fiasco was.  De badjuffrouw die me terug  liet gaan in de tijd toen ik na lange afwezigheid de zwembad bank weer eens voelde en haar hoorde roepen, "Armen en benen" , "Wijd en sluit "!  "Vingers boven water en harder dan hard trappelen" , aan de kindertjes die hun best deden om op dat moment het hoofd boven water te houden. Kijkend naar de grote klok aan de wand die ene lange minuut lang, waarbij ze de laatste tien seconden nors glimlachend en luid aftelde.
De badjuffrouw die in sommige oogjes heel streng sprak, maar een enorm zwak had voor al die proestende kindertjes. Ze hield van haar werk en van dit 25 meter bad. Zij die ervoor zorgde dat je heel bekwaam en in alle perfectie je zwemdiploma haalde, en je motiveerde tot nóg een zwemvaardigheid. Zij was het als je kwam vrij zwemmen de brandslang op je leeg spoot bij verveeldheid onder de douches met een knipoog op de toen nog vroege zaterdagmorgen heel lang geleden.

Zij was het die je van het startblok liet springen zonder kurk als het diepe je te diep leek. Zij was het die het gat na een paar keer vrijwillig speels oefenen een makkelijk gat liet zijn. Zeven meter lang leerde ze onder water je adem in te houden. Zij was het die ook ons viertal heeft leren zwemmen als de beste en daarom nog steeds graag zwemmen. Ze heeft ze leren kennen en zien groot worden , zoals ons viertal haar. Gisteren hielden ze vol ongeloof opnieuw even hun adem in. Zij was het die bij een snelcursus A of B in de zomervakantie de dag extra vroeg licht gaf, en je naam uitsprak als een lief gegeven commando.
Zij was het die mij meer dan het volledige vertrouwen gaf, om het vrije gevoel wat los laten heet,  bij het vrij zwemmen voor de eerste keer op de woensdagmiddag met gemak toe te laten.

Zij was het die van de eerste voorzichtige sprong in het ondiepe met één handje in haar hand tot alle zwemmende zwemdingen en tijd aan toe,  een diepe indruk op mij en onze kinderen heeft achtergelaten vanwege haar bijzondere persoonlijkheid en vooral de manier waarop en hoe ze haar vak verstond!

Het muurtje buiten waarop ze soms bij het voorbij lopen van en naar het zwembad haar sigaretje rookte zal voor altijd leeg zijn. Het voelt als zwemmen zonder diploma. Deze Badjuffrouw is de Gooye  en dit dorpse zwembad de Gooye zal altijd deze Badjuffrouw blijven.
Het water zal kouder dan anders zijn …

 

 

 

2 opmerkingen:

  1. Heel mooi...
    En met een glimlach gelezen omdat het zo
    herkenbaar is, wat een gemis zal het zijn! X

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En zo is het. En zo was ze.

    BeantwoordenVerwijderen