zondag 23 september 2012

Project Tante Annie


Tante Annie is 82 jaar, klein van stuk en heel mondig. Tante Annie is ook puur Rotterdamse.
Ze woont zes hoog in het flatgebouw wat al heel haar leven de etage van haar bestaan is. De frisse lucht die ze vroeg in de morgen opsnuift als ze de ramen open gooit is gedeeltelijk al over de Maas gestroomd. Tante Annie kijkt namelijk uit over de skyline van de stad een hemelsbreed uitzicht wat adembenemend is als de zon zowel op als ondergaat. Aan de andere kant van haar flat kijkt ze uit over haar favoriete voetbalstadion en juicht vanuit haar luie stoel bij ieder doelpunt mee. Ze stapte een aantal weken geleden nog parmantig naar het metrostation, waar ze zittend de medepassagiers begroet en observeert waarna ze de conclusie trekt dat de wereld zonder smart Phone en of koptelefoons gezelliger was, om vervolgens op plaats van bestemming de stad eens flink op haar stads te begroeten en te winkelen, genietend van de levendige drukte. Van straatmuzikanten tot aan en op een overvol terrasje. Melancholie door het concertgebouw en theater. Vrolijk wordend van de vele kleurrijke affiches. Genietend van het leven dat leeft!

Maar tante Annie is sinds kort haar zelf niet meer. Haar korte termijn geheugen raakt vergeetachtig en de dag is te lang of te vroeg donker. Het enige lichtpuntje en hou vast zijn wij hier in het dorp een aantal kilometers van haar stad vandaan en waar op zondag de enige nette herrie van het carillon komt.

"Ooit" zegt ze, "komt er een tijd dat ik mijn paspoort op de grens van stad naar dorp zal moeten afstempelen, maar ik blijf stads".

Stads in een dorp als dit?  Moeilijk …

Zeker met code vijf in je handtas. Als die code namelijk wordt vastgesteld door een juffrouw van een stadse instantie met medeweten van toch een soort emigratie gevoel van drukte naar stilte en je dan ook nog eens te willen plaatsen met alle goede bedoelingen en vakkundig inzicht in het enigste bejaardencentrum in het dorp, dan heb je net als stadse tante Annie geluk. Geluk dat ze dan net een kamertje vrij hebben. Tante Annie moet  wel snel beslissen want een leeg kamertje kost natuurlijk heel veel geld. Het is op de gesloten afdeling, je weet wel waar je met zijn allen in een huiskamer leeft en alleen onder begeleiding "overal" heen mag. Waar de medebewoners wel praten maar niets zeggen. Waar ze je aankijken maar niets zien. Waar de dag van gister waarschijnlijk net zoals de dag van morgen is.
Maar dan heeft tante Annie wel het prachtige uitzicht vanuit haar kamertje op de binnenplaats wat hooguit twintig tegels breed en twintig tegels lang telt. Lekker vierkant dat wel! Er lopen ook drie kippen. Nou dat valt toch niet tegen he, tante Annie. Het is misschien geen skyline en het water wat uit de regenpijp stroomt is natuurlijk niet de Maas. Maar je kunt nu eenmaal niet alles hebben in dit laatste stukje metro naar het eindstation!

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten